Varusteet

Miekkailussa käytettävät varusteet voidaan jakaa kahteen luokkaan. Nämä ovat suojavarusteet ja sähköase. Kaikkien välineiden tarkat mitat ja turvallisuusvaatimukset löytyvät  FIE:n materiaalimääräyksistä. Tässä englanninkielinen versio.

Suojavarusteet

Miekkailu on kamppailulaji, jota käydään aseita käyttäen. Jotta se olisi turvallista, ottelussa ja harjoittelussa käytetään erityisiä suojavarusteita. Vaikka itse sähköase on tylppäpäinen, niin miekan terä ei kestä loputtomiin. Jokainen terä katkeaa riittävän monen taivutuksen jälkeen ja tällöin jäljelle jäävä osa on terävä ja voi aiheuttaa vakavia vammoja ilman riittävää suojausta. Miekkailu ei ole voimalaji, mutta liikkeitä tehdään suhteessa vastustajaan ja varsinkin samanaikaisissa hyökkäyksissä ottelijoiden keskinäinen sijainti muuttuu vauhdilla. Tulee vastaan tilanteita, joita voisi parhaiten kuvata sanoilla: "Juoksee suoraan vastustajan terään."

 

Maski

Miekkailijan pää suojataan kypärää muistuttavalla maskilla. Perinteisestä kypärästä maski eroaa siinä, että takaosa on suhteellisen avoin. Maskin muodostuu metalliverkosta joka on tehty ruostumattomasta teräksestä, jonka lankojen välimatka on 1mm sekä partaosasta, joka suojaa kaulaa ja on tehty yleensä kevlarista.

Kilpailuissa käytetään FIE-maskia joka kestää 1600N:n voiman. Tämän lisäksi maskin pitää kestää vähintään 24kg:n pistemäinen paino ilma että langat irtoavat toisistaan mahdollistaen terän  sisääntunkeutumisen.

Miekkailuhanska

Koska miekkailussa käytetään vain toista kättä, niin vastustajaa lähinnä oleva, ns. asekäsi suojataan käsineellä joka on selkäosastaan pehmustettu. Tämä lisäksi hansikkaan varsi muodostaa ranteen päälle suojan jonka tarkoituksena on estää vastustajan terän pääsy hihan sisään. Hanskalle on määritelty 350N:n kestävyysvaatimus.

Takki
Housut
Plastrong
Rintapanssari

Miekkailupuku

Keho suojataan kevlarista valmistetulla asulla joka koostuu takista ja polvihousuista. Sen lisäksi asuun kuuluvat pitkät sukat ja miekkailukengät tai sisäpelikengät. FIE-kilpailumääräysten mukaisesti kunkin asusteen vahvuus on vähintään 800N. Mikäli ei kilpaile, niin myynnissä on myös 350N:n asusteita, mutta ne ovat lähinnä tarkoitettu lasten sarjoihin tai seurakäyttöön. Oman turvallisuuden takia on hyvä hankkia jo heti alussa FIE-hyväksyttyjä varusteita.

Takkeja on olemassa sekä oikea- että vasenkätisiä malleja. Niiden erona on vetoketjun suojalistan sijainti. Vaikka vasenkätinen voi käyttää oikeakäsisen takkia, niin peitelistan asento on sellainen, että vastustajan terä voi osua vetoketjuun ja mahdollisesti rikkoa sen.

Housut ovat henkseleillä varustetut polvihousut. Niiden tulisi olla sen verran tiukat, että liikkuminen sujuu ilman vaikeuksia eikä sellaisia taitteita muodostu, joihin vastustajan terä voisi pysähtyä. On turha antaa vastustajille pisteitä vain siksi että housut tai takki ovat liian suuria. Myös housujen vahvuus on 800N.

Plastrong on yksihihainen liivi, joka puetaan takin alle. Liivin hiha valitaan sitten sen mukaan kummalla kädellä miekkaillaan. Myös tämän vahvuuv on  800N.  Kun se puetaan päälle, rinnan ja vastustajaa lähellä olevien yläkehon osien suojaus kasvaa 1600N, eli samaksi kuin maskilla. Triviana mainittakoon että plastrongin sivusaumat ovat eri paikassa kuin takissa. Tällä pyritäään siihen että päällekkäiset saumat eivät pääse muodostamaan heikompaa kohtaa.

Naisilla on tämän lisäksi rintapanssari, joka vaimentaa rintoihin kohdistuvia iskuja ja suojaa niitä ruhjeilta. Pienenä vinkkinä voi sanoa, että panssaria voi muokata paremmin omille mitoille sopivaksi lämminilmapuhaltimella tai hiustenkuivaajalla lämmittämällä. Toki rintapanssareitakin on moia erilaisia, joten omille muodoille sopiva panssari on helppo löytää.

Kalpa
Kärjen osat ja teräjohto

Aseet

Edellä esitellyt suojavarusteet ovat yhteisiä kaikille kolmelle aselajille. Nykyään käytetään osumien rekisteröimiseen sähköaseita, joissa virtapiirin sulkeutuminen saa aikaan lampun syttymisen merkitsijälaitetteessa.

Kalpa

Nykyinen sähkökalpa on tylsällä terällä varustettu miekka, jonka kärjessä on erityinen jousilla varustettu nappi, jonka alas painuminen saa pisteen rekisteröitymään. Kärki testataan kilpailuissa ennen jokaista ottelua 750g:n painoisella punnuksella, joka jousen pitäisi jaksaa nostaa ylös. Tämän lisäksi kärjessä tulee olla 0,5mm:n rako ilman että osumaa merkitään. Tämä testataan erityisellä rakotulkilla.

Kalvan yleiset vaatimukset on esitetty miekkailusäännöissä. Aseen suurin sallittu kokonaispaino käyttövalmiina on 770 grammaa. Suurin pituus puolestaan on 110 senttiä. Terä on teräksestä ja sen poikkileikkaus on kolmion muotoinen ilman teräviä särmiä. Sen on oltava mahdollisimman suora, ja se kiinnitetään uurre ylöspäin. Kaarevuus on sallittu vain pystysuorassa tasossa ja suurimmillaan se saa olla 1 sentin. Terän suurin pituus on 90 senttiä. Mikään terän kolmesta pinnasta ei saa olla leveydeltään yli 24 milliä. Aseen mitat mitataan kärkeä sisään painamatta. Kokillin reunan on oltava ympyrän muotoinen, halkaisijaltaan alle 13,5 senttiä ja  syvyydeltää  3 - 3,5 senttiä.

Habdassa pääaseena on kalpa. Muita aseita ovat floretti ja säilä.

Omien varusteiden hankinta

Kuten muutkin urheilulajit, miekkailu tarvitsee välineensä. Alkeiskursseille ei tarvitse omia varusteita, vaan kaikki tarvittava tulee seuralta kurssin ajaksi käyttöön. Alkeiskurssin jälkeen olisi hyvä ostaa ainakin oma miekka, vartalojohto ja hanska. Harrastuksen jatkuessa pitkään tulisi lisäksi ostaa oma maski, takki, housut, rintasuoja (naisille) ja plastron eli miekkailukäden kainalo- ja vartalosuoja. Tässä on lueteltu joitakin valmistajia ja verkkokauppoja, joista varusteita voi hankkia.

Välinevalmistajia

Miekkailuvarustekauppoja